Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

5 Βασικά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου Επιχειρηματία







Σκέφτομαι ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν για το αν μπορεί κάποιος να γίνει επιχειρηματίας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή. Με δική σου επιχείρηση ειδικά αν κρατήσεις την κύρια ασχολία σου όσο μπορείς περισσότερο, αποκτάς ευελιξία αν τα πράγματα δεν έρθουν έτσι όπως τα έχεις σχεδιάσει. Αλλά το να στήσεις δική σου επιχείρηση σίγουρα δεν είναι εύκολο για τον καθένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες κάποιου να επιτύχει σαν επιχειρηματίας. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, είναι δύσκολο να τα καταφέρεις ακόμα και με τις καλύτερες ιδέες και προοπτικές.


Πειθαρχία: Η πλειοψηφία των ειδικών σε θέματα επιχειρηματικότητας ισχυρίζεται ότι δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα χωρίς όραμα και δημιουργικότητα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αλήθεια. Αντ’ αυτού το χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να λείπει από κανένα επιχειρηματία είναι η πειθαρχία. Για να μετατρέψεις μια ιδέα σε επιχείρηση, πρέπει να διαθέτεις την πειθαρχία να ξοδέψεις χρόνο σε μη ενδιαφέροντα αλλά ουσιώδη πράγματα όπως η τήρηση βιβλίων, αντί να ξοδεύεις χρόνο να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Όταν είσαι εσύ το αφεντικιό, δεν υπάρχει κανείς να κάνει την δουλειά εκτός από σένα και δεν μπορείς να κάνεις κάτι στην αρχή για να το αποφύγεις αυτό. Σίγουρα ένας σοβαρός επιχειρηματίας θα σκεφτεί ότι δεν πρόκειται να επαναπαυθεί όμως είναι δύσκολο να τον πείσεις ότι μια «εξαίρεση» δεν θα τον βλάψει, και κυρίως να τον αποτρέψεις από το να γίνει αυτή η «εξαίρεση», καθημερινή συνήθεια.

Ηρεμία: Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά όταν διευθύνεις μια επιχείρησή. Αλλά όταν είστε υπεύθυνοι για μια επιχείρηση, πρέπει να είστε σε θέση να κρατήσετε την ψυχραιμία σας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση, εάν χάνετε την αυτοσυγκράτηση σας ή αγχώνεστε, μεγαλώνει το πρόβλημα. Αντίθετα, ένας καλός επιχειρηματίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κρατηθεί ψύχραιμος σε μια έκτακτη ανάγκη ή μια κρίση. Μπορεί να μην καταστήσει το πρόβλημα ευκολότερο για να λυθεί, όμως σίγουρα δεν θα το κάνει δυσκολότερο. Εάν ένας επιχειρηματίας μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία χωρίς απογοήτευση ή θυμό, μπορεί να κινηθεί μετά προς την επιτυχία.

Προσοχή στη λεπτομέρεια: Σαν επιχειρηματίας, εκτός αν το κεφάλαιο ήρθε ουρανοκατέβατο, ακόμα και μικρά έξοδα μπορούν να σας στοιχήσουν ακριβά. Η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι αυτή η οποία θα κάνει μια μικρή επιχείρηση να επιτύχει έναντι του ανταγωνισμού και θα κρατήσει χαμηλά τα κόστη. Θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επικεντρώνεσαι στην λεπτομέρεια αλλά το να παραβλέπεις μικρά προβλήματα ως ασήμαντα θα έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και τελικά να δημιουργούν κρίσεις. Μετά που θα αναπτυχθεί η επιχείρηση, ο επιχειρηματίας μπορεί να προσλάβει κάποιον να ανησυχεί για τις λεπτομέρειες, στην αρχή όμως μόνο ένα άτομο μπορεί να πάρει την ευθύνη

Ανοχή κινδύνου: Κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Ακόμα κι αν ένα προϊόν φαίνεται καλό, η αγορά μπορεί να αλλάξει, η αποθήκη μπορεί να καείκαι ένα σωρό άλλες ατυχίες μπορούν να προκύψουν που θα επηρεάσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο να διοικείς κάτι δικό σου γιατί ενώ πάντα υπάρχει η προστασία της ασφάλισης, δεν μπορείς να το θεωρήσεις σίγουρη επένδυση. Ακόμα χειρότερα, αν κάτι πάει λάθος, είναι πάντα ευθύνη του επιχειρηματία, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η πραγματική αιτία. Δεν χρειάζεται να πάρεις μεγάλα και ανούσια ρίσκα, όμως θα πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις μέχρι που σε παίρνει και πόσο πολύ μπορείς να αντέξεις μια απώλεια αν προκύψει.

Ισορροπία: Μπορεί να το παρακάνεις με οποιοδήποτε χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένα σημείο όπου η προσοχή στην λεπτομέρεια γίνεται εμμονή ή η ψυχραιμία να μετατραπεί σε αναισθησία. Σαν επιχειρηματίας, πρέπει να εξισορροπείς αυτά τα χαρακτηριστικά και να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες χωρίς να φτάνεις στα άκρα. Όπως σαν επιχειρηματίας δεν χρειάζεσαι κάποιον να σε αναγκάζει να δουλεύεις με το ζόρι, έτσι και δεν χρειάζεσαι κάποιον να σε στέλνει σπίτι όταν τελειώσεις. Αν δουλεύεις για τον εαυτό σου πρέπει να αποφασίσεις πως θα ισορροπήσεις την εργασία σου με την προσωπική σου ζωή, και αν έχεις και μια κύρια δουλειά να προσθέσεις στην εξίσωση, τότε η ισορροπία γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι χαρακτηριστικά με τα οποία γεννιέται κάποιος. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται ότι τα εξελίσσουν σε μεγαλύτερο βαθμό και είναι αυτό που ονομάζουμε επιχειρηματικό πνεύμα – όμως μπορούν να διδαχθούν. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου