Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Πέντε πράγματα που έμαθα στο πανεπιστήμιο

Συνειδητοποιώ τελευταία ότι πολλοί τελειόφοιτοι ψάχνονται εναγωνίως για το αν αξίζει τελικά η επιλογή για την απόκτηση MBA αξίζει ή όχι.
Σκέφτομαι ότι το MBA αξίζει μόνο εάν θέλετε να κάνετε μια σοβαρή αλλαγή στην καριέρα σας ή απλά χρειάζεστε λίγο χρόνο να την σκεφτείτε καλύτερα. Εντούτοις, εάν είστε βέβαιοι για αυτό που θέλετε να κάνετε και είστε στο δρόμο για να το πετύχετε νομίζω ότι το ΜΒΑ δεν είναι και τόσο χρήσιμο.

Φοίτησα σε Οικονομικό Κολλέγιο γιατί ήθελα να ασχοληθώ με τα Χρηματοοικονομικά όταν τελειώσω και όπου κι αν ρώτησα μου είπαν ότι θα χρειαστώ MBA. Τελικά πήγα και το πήρα. Πήγα στο Wharton που είναι από τις κορυφαίες σχολές και αποκόμισα χρήσιμες εμπειρίες.

Αλλά δεν ήταν όπως το MIT, όπου παρακολούθησα τις προπτυχιακές σπουδές. Στο MIT, έμαθα τόσα πολλά που σίγουρα δεν θα μπορούσα ποτέ να τα γράψω σε ένα blog.

Έμαθα πέντε πράγματα στο Κολλέγιο. Ακολουθούν χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η σειρά τους:

1) Ένα δολάριο σήμερα αξίζει περισσότερο από ένα δολάριο αύριο. Ήξερα για τα επιτόκια πριν σπουδάσω Οικονομικά, αλλά έννοιες όπως η μελλοντική και η παρούσα αξία του χρήματος παρέμεναν άγνωστες για μένα πριν αποκτήσω τοMBA.

2) Θα κάνετε περισσότερα χρήματα εάν ρισκάρετε περισσότερο. Δεν καταλάβαινα ότι υπήρχε μια σαφή σχέση μεταξύ λήψης κινδύνου και αναμενόμενου κέρδους πριν σπουδάσω οικονομικά. Το γνωρίζω τώρα.

3) Μπορείτε να εκτιμήσετε ένα περιουσιακό στοιχείο αν γνωρίζετε τις ταμειακές ροές (έσοδα) που θα αποφέρει, τη χρονική διάρκεια αυτών και καταφέρετε να ποσοτικοποιήσετε το ρίσκο που περιέχουν. Η διαχείριση χαρτοφυλακίου και εκτίμησης περιουσιακών στοιχείων ήταν από τα αγαπημένα μου μαθήματα. Με το γνωστικό υπόβαθρο που απέκτησα στο MIT μπόρεσα να καταλάβω τα μαθηματικά που περιέγραφαν τις σχέσεις γύρω από τις επενδύσεις και τις βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αν και δεν χρησιμοποιώ μαθηματικούς τύπους πλέον, μπορώ να εκτιμήσω τάχιστα την αξία τους.

4) Οι αγορές αποτελούνται από τους κερδοσκόπους και τους σοβαρούς επενδυτές. Δεν μπορείτε να έχετε τον έναν χωρίς τον άλλο. Οι κερδοσκόποι αυξάνουν τον χρηματιστηριακό κίνδυνο και οι επενδυτές προσπαθούν να τον μειώσουν. Μπορείτε να κερδίσετε πολλά χρήματα αν κατανοήσετε πως δουλεύουν αυτοί οι μηχανισμοί. Λατρεύω το παιχνίδι του χρηματιστηρίου. Ήταν το αγαπημένο μου μάθημα στο κολλέγιο και είναι η μοναδική ώρα που παρακολουθώ ακόμα και τώρα για να βρω λίγη έμπνευση

5) Η καλύτερη τιμή για να πουλήσεις κάτι δεν είναι πάντα η χαμηλότερη τιμή. Το αγαπημένο μου case study ήταν ο παραγωγός σαμπάνιας που δεν μπορούσε να πουλήσει το προϊόν του στις ΗΠΑ έως ότου τριπλασίασε την τιμή. Κατόπιν οι πωλήσεις του ξεπέρασαν κάθε όριο.

Αυτό ήταν. Δύο χρόνια τώρα ποιος ξέρεις πόσα χρήματα χρειάστηκε να ξοδέψω για να μάθω αυτές τις πέντε έννοιες.

Αλλά είναι πέντε σπουδαίες έννοιες. Διαπιστώνω ότι το MBA μου έδωσε απίστευτα ισχυρές βάσεις σε οικονομικά θέματα που χρησιμοποιώ κάθε ημέρα (στην εργασία και στην προσωπική ζωή μου). Χαίρομαι που το απέκτησα αν και αναγνωρίζω ότι δεν είναι “must” για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρήσεις.

Ειλικρινά δεν κοιτάζω αν κάποιος έχει ΜΒΑ ή όχι στο βιογραφικό του. Κοιτάζω τον άνθρωπο και αυτά που έχει καταφέρει όχι χαρτιά.

Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε από http://www.avc.com/a_vc/2005/06/the_five_things.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου