Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Πώς να πάρετε την αύξηση που αξίζετε

Θέλετε μια αύξηση, χρειάζεστε μια αύξηση, αλλά το να το ζητήσετε είναι δύσκολο. Το θέμα είναι ότι κάποιος ανταμείβει την δουλειά σας με χρήματα, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το πάρετε προσωπικά. It’s business. Όπως κάθε τι που έχει να κάνει με χρήματα έτσι κι εδώ, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Αποδείξτε με αριθμούς και χειροπιαστά στοιχεία το πόσο συνεισφέρετε στα κέρδη της εταιρίας.

Θα χρειαστείτε αυτοπεποίθηση για να επιχειρηματολογήσετε μπροστά στον προϊστάμενο σας. Να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για την παρουσίαση και να έχετε πολλά έγγραφα με στοιχεία για να προσδώσετε αξιοπιστία στα λεγόμενα σας. Μην ζητήσετε αύξηση. Όχι πριν πείτε αυτά που έχετε να πείτε. Κάντε μια παρουσίαση, πουλήστε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε την διαπραγμάτευση του μισθού σας σαν άλλη μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Το αφεντικό έχει περιορισμένο budget αλλά υψηλές απαιτήσεις. Αποδείξτε ότι αξίζετε περισσότερα.

Βρείτε το σωστό χρόνο.
Ο καλύτερος χρόνος για να ζητήσετε μια αύξηση είναι αμέσως μετά το κλείσιμο μια σημαντικής συμφωνίας που κάνατε. Ζητήστε μια προσωπική συνάντηση με το αφεντικό.

Κάντε την έρευνα σας
Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τι μισθοί παίζουν σε παρόμοιες θέσεις εντός και εκτός της εταιρίας. Το να παρουσιάσετε στοιχεία θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο πειστικός.
Εκτός αυτού μάθετε τι συμβαίνει μέσα στην εταιρία με το αφεντικό σας, με τους συναδέλφους σας, με το τμήμα σας και την εταιρία σαν σύνολο. Αν τα οικονομικά της εταιρίας δεν πάνε καλά τελευταία ή ο κλάδος περνάει κρίση είναι πολύ αβέβαιο ότι θα πάρετε τελικά την αύξηση.

Ενημερωθείτε πως αξιολογούν την δουλειά σας οι συνάδελφοι και οι ανωτέροι σας.

Μην παραπονιέστε
Μην παραπονεθείτε ποτέ για το ότι νοιώθετε παραμελημένος. Όλοι αξίζουμε περισσότερο απ’ όσο πληρωνόμαστε. Ξεπεράστε το και συγκεντρωθείτε στην συνεισφορά σας στην εταιρία. Ενημερωθείτε πως αξιολογούν την δουλειά σας οι συνάδελφοι και οι ανωτέροι σας.

Γίνετε συγκεκριμένος
Ζητήστε αυτό που θέλετε. Μιλήστε για ποσοστά, εβδομάδες διακοπών, ποσά επιδομάτων, κ.λπ. Συντάξτε μια λίστα που θα ανανεώνετε καθημερινά έτσι ώστε όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, να είστε έτοιμος

Αναρωτηθείτε:
- Αναλάβατε περισσότερες ευθύνες;
- Αναλαμβάνετε τώρα πια ευθύνες που είχαν στελέχη που έφυγαν;
- Συνεισφέρετε στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης περισσότερο από το αναμενόμενο;
- Μήπως λείπει από την εταιρία ένα σύστημα για να αξιολογεί σωστά;
- Λάβατε προσφορά από άλλον εργοδότη για περισσότερα χρήματα;

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας την πιθανότητα να χρειαστεί να συμβιβαστείτε. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για μια απάντηση αμέσως, πείτε αυτό που έχετε να πείτε και δείξτε ότι το αξίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου